2016. január 7., csütörtök

Évnyitó

Ha valaki a hazai körülmények között fagyérzékeny egzóták szabadföldi nevelésével foglalkozik, vállal egy kis kockázatot. Nyilván nem túl érdekes a Nevadában élőknek egy jukka gyűjtemény, vagy Thaiföldön egy pálmaliget... Itthon – mint más országokban is – a legtöbb növénygyűjtő "elvágyódik", nem elégszik meg néhány kökénnyel és gyepűrózsával a díszkertben, pedig szépek is, egészségesek is, és tulajdonképpen semmilyen komoly gondoskodást nem igényelnek. Az én kertemben sincs egyikből sem. Még...

Viszont van néhány földön fekvő 5 méteres szárat fejlesztett bambusz, az ónos esőre hullott 15 cm hó alól kikandikáló jukka, eukaliptusz és persze pálma. A kiültetett növények 2012 óta viselik a néha kegyetlennek tűnő természet és az én kíváncsi természetem megpróbáltatásait. A pálmák jórészt egy cca. 50 m2 alapterületű, fűtött, dupla rétegű fóliaházban pihennek, feltéve ha van elég hely, és mindegyik befér. Ha valamelyik túl nagy lesz, kikerül a többiek közé, és ott általában egy kicsit megtorpan. Igaz, hogy a szabadföldi nevelés során gyakran gyorsabban fejlődnek a növények, de az érzékenyebb pálmák a teljes lombvesztést nehezen pótolják egy év alatt. Ha pótolják.
Az elmúlt két nap a katasztrófaturisták számára kimondottan kellemes hellyé varázsolta a kertet. Bár teszt a lelke mindennek, de mégis remélem, hogy tavasszal nem kell minden pálmát tőben kicsapkodni...

Az első izgalmas pillanatok már ősszel megtörténnek, hogy egyáltalán befér e minden a növényházba. Most sikerült jobban pakolni, mint az elmúlt években, bár táncolni most sem lehet közöttük. Hála a raschel hálónak, mind az ónos eső, mind a hó a sátor tetején maradt, így kissé bátortalanul közlekedek a néhány mázsás (tonnás?) teher alatt. A hóréteg az éjszakai a fűtésnél majd jó szolgálatot tesz, komoly szigetelő.

Welcome to the jungle

A bambusz elképesztően hajlékony, de ennyire összeborulva még én sem láttam. Majd biztosan kiegyenesedik egyszer. Amúgy alatta van néhány száz páfrányfenyő magonc, amely – mint tudjuk – megrázza magát egy atombomba után is...  szóval remélem azokkal nem lesz gond.

Minél magasabb a bambusz, annál mélyebbre hajlik.

A pálmák most egy igazán megtisztelő lehetőséget kaptak a túlélési erélyük bizonyítására. Szinte nem is látszanak ki a hóból, mert a levelek a földre hajlottak az ónos esőtől. Az egyik nagyobb kínai kenderpálma az egyetlen kivétel, mert nyáron majdnem az összes levelét elveszítette, kiszáradt. Ehhez szükség volt egy vakondra, amely a pálma körül több túrással is igazolta, hogy a szerves anyaggal történő talajtakarás hatására intenzívebbé válik a talajélet, és a földigiliszták tevékenysége végre nem korlátozódik. Remek. Több helyütt olvastam, hogy "a vakond elpusztítása kertben engedélyezett", de erre utaló rész első ránézésre nincs a 13/2001. (V. 9.) KöM rendeletben, szóval együtt túrjuk tovább a földet vakondok kartárssal, másik pálma meg majd lesz. Vagy kökény... :-)



Téli csapadékvédelem nélkül

A fonalas washingtonia pálma (Washingtonia filifera) már bizonyítja néhány éve, hogy a bármi is történik, 6-8 leveles állapotig a nulláról is képes eljutni. Vajon negyedszerre is sikerül neki, vagy csak Omne trium perfectum vagyis öööööööö.... három a magyar igazság?

Innét szép nyerni

A chilei mézpálma (Jubaea chilensis) és a  mexikói kék pálma (Brahea armata) hanyagul elveszítették a középső leveleiket, csúcsrügyből igen erőtlenül újultak. Szerintem esélytelenek...

Erőtlen próbálkozás a chilei csapattagtól

A jukkákat nem kell félteni, csupán a tőrlevelű pálmaliliom (Yucca aloifolia) szokott széthullani. A keskenylevelű pálmaliliom (Yucca glauca), a  II. Victor Emmanuel jukka (Yucca aloifolia purpurea x recurvifolia), a pompás pálmaliliom (Yucca gloriosa f. nobilis) és Janakidisz Demeter hármashibridje (Yucca aloifolia ✕ stricta ✕ baccata) mindent kibírnak.

Tűzben edzett jukkák – hóban

Bármennyire hosszú is volt egy tél, valahogy minden évben kitavaszodott. Most csak egy hete kezdett el szigorodni: a 2015. év -12 °C-kal zárt, ónos esővel, és hóval nyitott a 2016., de hát ez a normális, egzóták ide vagy oda...