2013. március 24., vasárnap

Pálmavasárnap – Dominica palmarum


A datolyapálmát (Phoenix dactylifera) a legrégebb óta termesztett kultúrnövényként tartják számon, és ez a többezer évnyi termesztés pont elég volt ahhoz, hogy mára a pontos származásáról ne tudjunk túl sokat. Az Indus völgyétől Északnyugat-Afrikáig mindenhol megtalálható volt, és a növény számtalan felhasználási módja miatt mindenütt telepítették a térségben, ahol termést tudott hozni. A datolyát termelő közösségek egyik legrégebbi lelete Kr. e. 7000 körüli időkből (ezt leírni is sokkoló...) származik, a mai Pakisztán területén elhelyezkedő Mehrgarh lelőhelyről. Tekintve, hogy a datolyapálma termesztése jelenleg 40 országban történik, és hogy az elmúlt évben mintegy 7.400.000 tonna gyümölcs került a kereskedelmi forgalomba (amelyből Emirates Journal of Food and Agriculture szerint az arab térségben 84 millió darab termesztésben lévő pálma mintegy 5.400.000 tonnányi datolyát termelt meg), nem csoda, hogy a növény ma is komoly megbecsülésnek örvend, hasonlóan, mint kilencezer évvel ezelőtt.

Nekifutás nélkül meg lehetne tölteni egy agrár- és kultúrtörténeti szakkönyvet a datolyapálmáról, és ez a könyv megkaphatná az "avagy hogyan legyünk öt centiméterrel magasabbak" vagy "préseljünk herbáriumot könnyedén" alcímet is, de a fiktív témavázlat helyett csupán egy aktualitásról szólnék, ez pedig a húsvét előtti vasárnap, a virágvasárnap.

A Szent Család menekülésekor Mária kérésére a datolyapálma gyümölcsével táplálta a kis Jézust, lehajtotta ágait és árnyékával enyhítette a sivatag forróságát fölötte. Jézus megáldotta a pálmát, a szabadulás jelképévé tette, és megígérte, hogy jeruzsálemi bevonulásától kezdve a halál felett aratott győzelmének lesz diadalmas jele. Legalábbis a datolyapálma eredetmagyarázó mondája és a Magyar Katolikus Lexikon szerint.

János evangéliumában pedig (12:13) az alábbi sorok szerepelnek:

„Másnap, amikor az ünnepre érkező nagy sokaság meghallotta,
hogy Jézus Jeruzsálembe jön, pálmaágakat fogtak,
kivonultak a fogadására, és így kiáltottak:
»Hozsánna! Áldott, aki az Úr nevében jön, az Izráel Királya!«”


Fotó: Bolivianpride

Így lett Jézus jeruzsálemi bevonulásának emlékére elrendelt pálmaszentelés és pálmaágas körmenet neve a Dominica palmarum, azaz pálmavasárnap. Mivel Magyarország nem tartozik a datolyatermő vidékek közé, ez a nap a virágvasárnap nevet kapta. Igaz, Lengyelország, Finnország, Dánia, Svédország és Norvégia sem kimondottan a rekkenő hőségben felüdülést nyújtó pálmaligeteiről híresek, mégis ott az elnevezésben az utalás megmaradt: Niedziela Palmowa, Palmusunnuntai, Palmesøndag, Palmsöndagen és Palmesøndag...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.