2011. november 2., szerda

Nannorrhops ritchieana – Kalap, kabát…


Mazri (vagy mazari) pálma a helyi elnevezése ennek a törpe növésű, a nemzetségén belül egyedüli pálmafajnak. Ez a hely pedig Beludzsisztán régió, amely Pakisztán délnyugati, Afganisztán délnyugati és Irán délkeleti területein helyezkedik el. A Nannorrhops ritchieana a Szulejmán-hegységben 600 – 1100 méter tengerszint feletti magasságáig található meg leggyakrabban. Termesztik is, mintegy 65 ezer embernek (túlnyomórész hölgynek) ad munkát a növény levélzetének szüretelése és feldolgozása. Számtalan használati tárgy készül belőle, kalap, kosár, szőnyeg, seprű, kötél… amely helyben kerül felhasználásra, mert a turizmus nem a legjellemzőbb gazdasági ágazat a környéken. Pakisztánban éves szinten több, mint 37 ezer tonna mazri pálma levelet dolgoznak fel. Tehát nyilván rengeteg van belőle, mert az élőhelyén igen lassú fejlődésű növényről van szó.

Természetes elterjedési területén a száraz, hegyvidéki térségben homokos, köves talajon tenyészik, és jellemzően a törzs alapjánál az oldalhajtások és a rövid törzsmagasság miatt inkább bokorszerű, ezzel szemben a nedves szubtrópusi klímán nevelt növény több méteres törzset növeszt. Eredeti élőhelyén a leszáradt levelek sokáig borítják a törzset, amely így a hidegtől is védelmet nyújt számára. Egyenlőtlenül gyűrűs törzse sima, világosbarna színű. Nagyon változékony faj, több színváltozata létezik az ezüstös hamvaskéktől a sötétzöldig. Levéllemezének levélsugarai a fiatal növényeknél merevek, idősebb korban a hosszú tüskétlen levélnyéllel együtt visszahajlóak. Tudományos nevének szinonimáit (N. arabica, N. naudiniana, N. stocksiana) előszeretettel használják a különböző megjelenésű példányok fajnevéül.

Zöld

A növény Khyber Pakhtunkhwa tartományban megtalálható Kohat kerületben az 1953. évi Kohat Mazri ellenőrzéséről szóló törvény szerint helyi védettség alá tartozik. Aki a törvényt nem tartja tiszteletben, és a vadon élő példányokból leveleket vág le, hogy kalapot készítsen, hat hónap szabadságvesztéssel (!), vagy 500 rúpia pénzbírsággal sújtható. 500 pakisztáni rúpia kb. 1268 Forint. Ha lehet választani, akkor inkább maradjon a szabadságvesztés…

(Beludzsisztán néven van egy tartomány is Pakisztánban, de ez nem fedi le a növény elterjedését és a történelmi régiót.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.