2012. június 27., szerda

Folly Arborétum – Ékszerdoboz Badacsonyörsön


A fenyőfélék iránti érdeklődésem - a megboldogult Pálmaligetet Magyarországnak site szerkesztése mellett - egyértelműen a Folly Arborétumhoz köthető.
A Badacsonyörs fölé magasodó Kisörsi-hegy déli oldalán található, többnyire fenyőkből álló gyűjteményes kert szép példa arra, hogy lenyűgöző dolgok születhetnek állhatatosságból, türelemből és kitartásból, nem szükséges minden esetben a százmilliós EU-forrás…

Nagyon kíváncsi lennék az egykori pécsi orvos, Dr. Folly Gyula (1867-1915) környezetében élő emberek arcára, amikor közölte, hogy Ő márpedig mamutfenyőket, ciprusokat, cédrusokat és duglászfenyőket fog ültetni a hegyoldalra a cseres-kocsánytalan tölgyes helyére, nem pedig szőlőt. És az hagyján, hogy volt egy ember, aki kilógott egy kicsit a sorból az úri huncutságnak tűnő tervével, de a család tovább folytatta a nemes és egyben felelősségteljes feladatot: immáron negyedik generáció óta apáról fiúra, majd apáról lányra száll a kert fenntartása. Minimum tiszteletre méltó ez a családi identitástudat, Isten tartsa meg a jó szokásukat és persze azt a szokást is, hogy a belépőjegy mellé adnak egy pohár bort  a Folly-család pincészetéből!

Az arborétum területe az elmúlt évszázadban a néhány ezer négyzetméterről 3 hektárnál némileg nagyobb területűre bővült. Ez egy családi ház kertjének már nagy, arborétumnak pedig kicsi, de mint ahogyan ezt Gerd Krüssmann német dendrológus jegyezte meg a kertről:

"Das (Folly) Arboretum ist ein Schmuckstück - es ist
klein aber jedes Stück ist ein wertvoller Schatz."

azaz

"A (Folly) arborétum olyan mint egy ékszerdoboz - apró, de minden darabja kincset ér".

A gyűjtemény komoly fajgazdagsága mellett a kilátás miatt is érdemes felcaplatni a hegyoldalra, és azoknak a látogatóknak is kellemes programnak ígérkezik, akiket a „dendrománia” egyenlőre elkerült. Tehát irány a Balaton, és a Balaton-felvidéki borkóstolók, illetve a parton történő adott idő alatt való semmittevés mellett kötelező program az arborétum látogatatása… Bizony.


A hegyi mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) sajnos nem élt matuzsálemi kort

A platánkérgű fenyőt (Pinus bungeana) nem csak a katonai terepmintára emlékeztető törzse miatt nehéz megtalálni az arborétumban, a közlekedőutakról egyáltalán nem látható

Óriástobozú fenyő (Pinus coulteri) koronája - esküszöm, van benne rendszer. Hazánkban tobozai ritkán haladják meg a 3 kg-ot, ez pedig csupán egy kisméretű tégla tömege.

A hinduk szent fájának, a himalájai cédrusnak (Cedrus deodara) tobozai éretten széthullanak. 

Szóval ilyen a Folly Arborétum...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése