2012. december 2., vasárnap

A pálmák téli védelme


A vegetációs időszak folyamán megfelelően gondozott növényekben a csökkenő hőmérséklet és a rövidebb nappalok egy sor élettani változást eredményeznek. A hűvösebb éghajlaton honos pálmák valamelyest felkészülnek a télre, de a magyarországi klíma több szempontból sem kedvező a növények szabadban nevelésére téli védelem nélkül, ezért a fagyos éjszakák közeledtével a kiültetett pálmákat célszerű takarni. Ennek okait nem csak a hidegtűrésben, hanem a télállóságban kell keresni...

A hazai tél során több környezeti hatástól is meg kell védeni a pálmákat, ilyen elsődlegesen az alacsony hőmérséklet; az erős, szárító és hűtő északi szél; a hónyomás; az ónos eső; a késő téli, erősen fagyos éjszaka után a szikrázó napsütés; és ilyen lehet egyszerűen az eső is.

Kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei)
minimális téli védelemmel  igazából bírnia kell...

Az alacsony hőmérséklet: Éjszakánként gyakran csökken a hőmérséklet jóval fagypont alá. Egyes pálmák hidegtűrésük alapján képesek elviselni a -10°C hőmérsékletet, de a tartós -20°C az összes fajnak problémát okoz. Gondolom feltűnt, hogy nálunk pedig van ilyen is. Lehet az alacsony hőmérsékletet mérsékelni a talaj takarásával, így védve a gyökérzónát, takarni a növény törzsét, esetleg egyszerűen növényházat építeni a pálma köré, kivezetett és szabályozható központi fűtéssel, mint a Budapesti Füvészkert Phoenixeinél vagy egyszerű vészfűtéssel a kifejezetten hideg hőmérséklet esetén. Ez utóbbira számtalan lehetőség van a termosztáttal összekötött elektromos fűtőkábeltől a PB gázzal üzemeltetett hőlégfúvóig vagy infrasugárzóig. Nincs jó vagy rossz megoldás, csupán egyetlen dolgot kell figyelembe venni a biztonságos üzemeltetés mellett, hogy a pálma megmaradjon tavaszig. Lehetőleg élve.

A téli szél: Normális esetben olyan helyre történik a pálma kiültetése, ahol ezzel a problémával nem kell számolni. Ha mégis, akkor a szárító és hűtő szelet mérsékelheti vagy megfoghatja egy deszkapalánk, árnyékoló háló, nádszövet… vagy tessék beültetni tavasszal a növény környezetét örökzöld növényekkel. A babérmeggy (Prunus laurocerasus) például kiváló háttérnövény lehet…

Texasi kúszópálma vagy brazoria szabalpálma (Sabal × texensis)
bár szélvédett helyen van, a mélyen leszúrt bambuszkaró biztosan a növény fölött tartja a takarást

A hónyomás:  Az 1 cm frissen hullott hó átlagosan 1 mm folyékony halmazállapotú csapadéknak felel meg, így rövid számolás után kiderül, hogy az 1 cm hóréteg  1 m²-en megközelítőleg 1 kg tömegű. Egy kifejlett Trachycarpus fortunei 80–90 cm átmérőjű levele, amelynek legyező alakját 40–50 db, 2,5 cm széles levélszegmens adja, kb. 0,3–0,4 m² felületű. Nyilván nem lehet ebből az elméleti számból pontosan következtetni arra, hogy az 5 cm hóréteg 2 kg tömegnyi terhelést ad egy levélnek, hiszen a levél előbb fog lehajlani, minthogy a hónyomás azt letörje… de a hó így is komoly kárt tehet a növényben.

Az ónos eső: A túlhűlt vízcseppekből álló csapadék a növény leveleire hullva gyakorlatilag azonnal megfagy, így összefüggő jégbevonatot képez. Ez viszont már terhelheti annyira a leveleket, hogy azok a levélnyélnél akár le is törjenek.

A tél végi erős napsütés: Télen a vízmozgás a növényben minimálisra csökken, a fagyos gyökérzónából pedig a víz a növény számára eleve felvehetetlen. Az erős napsütés hatására a levél felmelegszik, párologtatni kezd, és folyadék-utánpótlás híján vízhiány lép fel, és a pálma tulajdonképpen kiszárad.

Japán kenderpálma (Trachycarpus wagnerianus)
a merev háló körül legalább 40 cm magas a falomb, így lassan már a pálma sem látszik ki

A helyzet tehát nem egyszerű, de nem reménytelen. A legfontosabb, hogy olyan takarást biztosítsunk, amellyel megvédhető a növény a fenti hatásoktól.

A jó takarás alatt:
- nincs nagy hőingadozás. A kis légterű, teljesen zárt és árnyékolásmentes fóliatakarás alatt nappal 20 °C fölé mehet a hőmérséklet, éjszaka pedig vészfűtés híján csak néhány fokkal lesz melegebb, mint kívül. Csapadék és szél nincs ugyan, de a nagy hőingadozás és a szinte garantált gombafertőzés elég okot ad arra, hogy tavaszra egy mutatós sátor alatt gyönyörködjünk egy elszáradt pálmában.
- van légmozgás. Ez éppen a gombás fertőzések megakadályozása céljából szükséges. A gombásodás ellen célszerű ősszel és a napokig tartó enyhe időszakban felszívódó gombaölőszeres permetezéssel is rásegíteni.
- nincs erős napsütés. (a már részletezett okokból)
- nincs téli csapadék. A hónyomás és az ónos eső így nem tesz kárt a pálmában, továbbá  a levélnyélen a pálma növekvő csúcsához csorgó víz megfagyása esetén nem fagyasztja szét az egyetlen csúcsrügyet, amelyből a növény levelei esetleges elvesztése során megújulni képes.

Időszakosan persze lehet, sőt kell is teljesen zárt takarást alkalmazni, hiszen az esetleges (vész)fűtés másképp nem lesz hatékony.

A többször említett tesztem során a kiültetett növényeket nem fűtöm. A talajt 40 cm vastagon takartam falombbal. A pálmák köré vont merev műanyag háló azt a célt szolgálja, hogy megtartsa a pálma fölé helyezett fóliát (amely képen még nincs), és lehetőséget biztosít arra is, hogy rögzíteni lehessen hozzá a későbbiekben egy fehér színű, szövött, műanyag zsákot, ha nagyon komoly hideg lesz. Biztosan a kert legszebb téli dísze lesz egymás mellett a kukoricászsák-oszlopcsarnok…

7 megjegyzés:

  1. Szia

    Amit a szélről írtál azzal nem igazán értek egyet:Én akkor kezdek aggódni,ha szélcsend van és derült éjszaka. Ilyenkor az inverzió miatt kialakuló extrém hideget egyedül a szél keverő hatása tudja megakadályozni. Magyarán, ha fúj a szél, biztos, hogy nem lesznagyon hideg. A szél hűtő hatásával sem kell számolni,mert csak azt tudja hűteni, ami melegebb,mint a környezete. A növény nem termel hőt.Ugyan ezért értelmetlen bebugyolálni a pálmák törzsét, azért,hogy nem fázzanak.
    Üdv.
    P

    VálaszTörlés
  2. A szél bizony hatással van a transzspiráció-evaporáció kontextusban a növényre, szárít és hűt is. Például napos és szeles időben, ha a talaj fagyos, szerencsétlen növény gyakorlatilag kiszárad. Ezért kell árnyékolni, vagy téli árnyékba ültetni.
    A szél káros hatását továbbá abban látom - és ezt nem fejtettem ki egyértelműen (mea culpa), vagyis egyáltalán nem írtam róla - hogy kellemetlenül szétszaggathatja a leveleket...
    A szél emellett a hóborítottságot is befolyásolja, egyes növényeimet úgy védem a hidegtől, hogy rálapátolom a havat.
    Hőtermelő növények (termogén növények) amúgy vannak, leginkább a kontyvirágfélék (Araceae) családjában, ilyen pl. a Symplocarpus foetidus.
    Szóval igazad van, bebugyolálni nem azért kell a pálma törzsét, hogy ne fázzon, hanem leginkább azért, hogy ne hűljön nagyon le és ne is melegedjen túl. Talajtakarás dettó.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Kati vagyok, azt szeretném kérdezni: hogy mi a véleményed egy olyan helyről ami kb 100négyzetméter fedett helység három oldala van csak elől nyitott soha nem esik be a hó.Az első fagyoknál szoktam a leandereket és a datolyapálmákat cserepestől behúzni.ezek eddig ki is bírták a telet de most vettem 2 wasingtonia robusta pálmát ezek is kibírhatják a szín alatt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A leanderek hidegtűrése fajtánként igen változó lehet, viszont ha a datolyapálmák kibírják, akkor a washingtonia is életben marad. Célszerű lenne fagymentes helyen teleltetni, ha ez a fedett hely ilyen, akkor nincs probléma...

      Törlés
  4. Kedves Ferenc!
    Köszönöm a válaszod. Sajnos a hely nem fagymentes mert egy oldalról nyitott, tavaly szilveszter éjszaka felejtettem kint őket a tető alatt. Ekkor -11 fok volt. Az összes leanderem 6 nagy cserép(fogalmam sincs milyen fajták), egy törpe lószőr pálma és 3db 15 éves datolyapálma maradt kint.Semmi nem sérült meg. Amit azért nem értek mert, jártam úgy, hogy ugyanezek a leanderek -2 fokban a szabad ég alatt fagykárokat szenvedtek.
    Azt írtad: A jó takarás alatt:
    nincs nagy hőingadozás- van légmozgás.- nincs erős napsütés, nincs téli csapadék.Ezek megvalósulnak de a hőmérséklet sajnos keményen fagypont alá sülyedhet mivel nincs fűtés.Mi a véleményed?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az én Washingtoniáim -4 fok körül már levélsérülést szenvedtek, -8 után pedig már teljes lombvesztés volt. Ha megoldható, akkor máshol teleltetném a helyedben.

      Törlés
  5. Kedves Ferenc!
    Hogy bírják a pálmáid a hideget?
    Egy új tulaj aggódik a kertjében található 20db fa miatt. Elektromos fűtéssel foglalkozom, és mit javasolnál stabil hőfoknak, a gyökerei és törzseik tekintetében. A fűtőkábelt 10cm menet emelkedéssel a törzs feléig (1m) és föld felszíne alá kicsit nyomkodva gondoltam elhelyezni 20m kábelt.
    Esetleg próbáltad már fűteni?
    A pálmák Szegeden vannak kiültetve.
    üdv
    Piros Gergely

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.