2012. március 12., hétfő

Brahea armata – A mexikói ezüst

A Brahea armatáról szinte minden szakkönyvben, illetve a pálmafélék bemutatására szakosodott weboldalon ugyanazt a néhány mondatot találom. Érthető, hiszen a botanikai leírásban nem lehet nagy különbség a szerzők munkái között, viszont az „érdekesség” vagy „egyéb információ” bekezdésben sincs sok eltérés. Pedig én mindig erre vadászok, mert az, hogy a növény costapalmate levéllemeze hány szegmensből áll, csak néhány fanatikust érdekel. Viszont nagy az öröm, ha kiderül, hogy a Brahea armata magjának kivonata 5-alfa-reduktáz gátló hatású, így prosztata megnagyobbodás ellen használható, továbbá a kopaszodás ellen is hat, sőt a szer használata esetén hajvisszanövés tapasztalható. Igaz, potenciazavarokat okoz… Nem vagyok – egyelőre – negyven feletti, és a hajam is az átlagosnál sűrűbb, úgyhogy az 5-alfa-reduktáz-gátlás most még nem érdekel annyira, szóval keresem a „további infót”…

Nagyon virágzik
Fotó: L. R. Landrum

Etimológia. A Brahea nemzetség neve Tycho Brahe (1546 – 1601), dán származású csillagásznak állít emléket. Brahe eleinte – nyilván nagy tudományossággal – horoszkópokat készített. Sikerült is megjósolnia I. Szulejmán halálát, igaz, a szultán addigra már halott volt, mert Zrínyi Miklós, a szigetvári hős végzett vele. S.K. Ezért a bölcs jóslatért egy kedves rokona, Manderup Parsberg folyamatosan cukkolta, míg egy párbajban el nem döntötték, hogy valóban vicces-e a kései jóslat. A csillagász vereséget szenvedett, és orrából egy darabot otthagyott a párbajtéren, de igazi reneszánsz tudóshoz híven aranyból, ezüstből és rézből olyan műorrot csináltatott magának, amely teljesen bőrszerű benyomást keltett. Mondjuk nem ezért lett a nemzetség neve Brahea, hanem mert lenyűgöző tudású csillagász volt. Tycho Brahe halálának oka amúgy mindmáig tisztázatlan, egyes feljegyzések szerint egy féktelen tivornya eredményeként vizelési probléma lépett fel nála, és húgyhólyaggyulladásban halt meg. Ha tudta volna szegény, hogy a mennyi mindenen segít a Brahea armata magjának kivonata… A latin eredetű armata kifejezés különben fegyverest jelent, de ez csupán a levélnyél tüskézettségére utal.

A Brahea armata (közönséges nevén: sziklapálma, mexikói kék pálma vagy mexikói ezüst pálma…) Észak-nyugat Mexikó (Baja California, Sonora) mészköves sziklás sivatagjainak és Dél-Kaliforniának a jellegzetes pálmája. Természetes élőhelyén általában 9 – 12(15) méteres magasságot ér el. Törzse masszív, levélalap-maradványos, szürkésbarna színű, idősebb korában repedezett, és gyakran szoknyaszerűen borítják a leszáradt levelek. A törzs alapja sokszor kiszélesedik, átmérője eléri a 45 cm átmérőt. Costapalmate típusú induplikát levéllemeze viaszréteggel borított, hamvaskék vagy kékesszürke színű. A levél 1 – 1,2 méter átmérőjű és 40 – 50 szegmensből áll. 1,2 – 1,5 méter hosszú levélnyelének szélét lefelé irányuló hegyes tüskék borítják. A 4(4,5) méteres impozáns virágzata hosszan lecsüngő, kétivarú (hímnős) virágai sárgás krémszínűek. Gyümölcse 2,5 cm átmérőjű, teljes érésben sárga színű, barna foltozottsággal. Magja 18 – 22 mm nagyságú, barna színű.

Szaporítása –mint a pálmaféléknél általában – magvetéssel történik, a friss mag 12 – 16 hét alatt 25 – 30°C hőmérsékleten könnyen csírázik, csírázóképességét akár 3 évig is megőrzi. Eredeti élőhelyéből és származásából adódóan nagyon fényigényes faj, rövid szoktatás után a tűző napot kiválóan viseli. Magyarországon fűtött takarás nélkül eddig nem bizonyult télállónak, bár hidegtűrését az amerikai és az európai megfigyeléseken és kísérleteken alapuló szakirodalom is -12 – -15°C-ra becsüli.

A növény angol (blue hesper palm) és német (Blaue Hesperidenpalme) neve újabb kérdéseket vet fel. Vajon miért használják egy csillagászról elnevezetett nemzetségbe tartozó növénynél a hesper (hesperus, hesperis) kifejezést, amely a „nyugat” mellett Esthajnalcsillagot (Vénusz) jelent? Olyan szépen ragyog a növény levélüstöke a Los Angeles-i és Karl Marx Stadt-i, akarom mondani Chemnitz-i éjszakában? Az első helyes válaszadó kap egy fügét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése